LØRDAGS LUXUS: Glutenfri luxus granola


Granola - müsli ?? - Hvad er det lige forskellen er?

Er granola egentlig bare et fancy ord for müsli? Og kan man kun komme det på yoghurt?
Nej, slet ikke og der er faktisk forskel på müsli og granola ....


Müsli består af rå korn, flager, nødder, kerner og tørrede frugter - altså den der tørre blanding der faktisk bare minder om havregryn med rosiner i.

Granola er den bagte og sprøde version - altså den lækre version, men også den, der er fyldt med masser af sukker, olier og tilsætningsstoffer.

Heldigvis er det hverken svært eller tidskrævende at lave sin egen knasende sprøde granola - helt uden raffineret sukker og med udelukkende gode ingredienser.

Og sådan en sprød lækker hjemmelavet granola er slet ikke forbeholdt yoghurten.
Jeg drysser den fx. ovenpå min greenie - som en lækker lørdags forkælelse, men jeg kunne også finde på at drysse den ovenpå en morgenmadssalat. Jep, salat til morgenmad med hjemmelavet granola på - det lyder måske lidt spøjst, men jeg lover dig, det er overraskende lækkert.

Det er efterhånden længe siden jeg selv har fået en morgenmadssalat, jeg er nemlig blevet så dybt afhængig af at starte dagen en stor greenie toppet ned frugt og nødder og på en lørdag med lækker hjemmelavet granola. Den giver mig god energi og mæthed og så smager den altså også bare helt vidunderligt.

Kender du ikke det, når noget bare er så lækkert og godt, så kan man bare fortsætte med at spise det samme i mega lang tid, uden at blive træt af det?



LUXUS GRANOLA MED TAHIN, NØDDER OG TØRREDE FRUGTER:
- 15-20 portioner

2,5 dl. tørre dadler, uden sten + kogende vand til udblødning
1 dl tahin
Vand fra dadlerne

7,5 dl blandede glutenfrie gryn og flager (fx. boghvede, havre, quinoa, hirse )
2,5 dl blandede nødder fx. mandler og pecannødder - brug hvad du har og hvad du kan li
1 dl. hampefrø ( kan udlades )
1 dl. sesamfrø
2 tsk. kanel
1 tsk kardemomme

2 dl. morbær ( alternativt rosiner )
50 g frysetørrede granatæble kerner ( kan udlades )


FREMGANGSMÅDE:

Hæld kogene vand over dadlerne til de er dækket.
Lad dem stå og trække i 20-30 min. Hæld vandet fra, men gem det.

Kom de udblødte dadler i foodprocessoren sammen med tahin og tilsæt 1 spsk. vand fra dadlerne og blend det cremet og fyldende, tilsæt mere af dadelvandet til konsistensen er cremet og flydende.

Tænd ovnen på 150 grader og kom bagepapir på en bageplade.

Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål og mix det sammen med dadel-tahin blandingen til det hele er dækket og klistret.

Spred den klistrede masse ud på bagepapiret, så det jævnt fordel.
Sæt pladen i ovnen og bag granolaen i 35-45 minutter.
Kig til det efter 30 min, vend rundt i det og giv det 10-15 minutter mere eller til det er gyldent og sprødt.

Tag pladen ud af ovnen og lad det køle helt af.
Når granolaen er afkølet, brækkes den i ønskede stykker og blandes sammen med morbær og frysetørrede granatæblekerner

Kom granolaen i en lukket beholder og brug det som topping på fx. greenies, smoothies, yoghurt, chiagrød, med mandelmælk eller drysset på en morgenmadssalat - det er overraskende godt!

TIP! - se flere hjemmelavede granola her:

EXOTISK GRANOLA

GLUTENFRI GRANOLA

CHOKO-ORANGE GRANOLA 



FOTO & STYLING: Maria - Vanløse Blues
OPSKRIFT: inspireret fra Jenny Mustard
GEAR & GREJ: Magi Mix foodprocessor
REGI: Royal Copenhagen / Gense

Etiketter: , , , , , , , , ,