HAMP det nye sort: Hampe-boghvede pandekager med cashew smøresost ( V + GF )


Regnvejr = pandekager !!!!

Det burde næsten være en menneskeret af få serveret en stor stak nybagte pandekager når regnen bare siler ned udenfor - har jeg ikke ret?

Disse pandekager er ikke helt almindelige - der er nemlig hamp i....
Ja, du læste rigtigt, hamp !!!  men rolig nu vi er ikke ude i den euroriserende slags, men den super sunde helse slags.

Hamp er nemlig det nye sort inden for superfoods og det er der udkommet en helt bog om:
Hverdags mad med hamp - det nye superfood


Og hvorfor er det så at hamp er så sundt, at det ligger i den aller øverste liga - nemlig iblandt superfoods´ene?

Det er fordi det lille bitte frø indeholder SÅ meget nærig pr. 100 g at du næsten bliver sund bare af at kigge på det - ej spøg til side, nu skal jeg fortælle dig lidt om hvorfor hamp bør være en del af din kost - og især hvis du er veganer.

Hamp er rig på protein - faktisk indeholder hamp mere protein pr. 100 g end kød, fisk og æg.

Hamp indeholder samtlige essentielle aminosyrer - kroppen har brug for aminosyrer til opbygningen af bla. protein. Kroppen danner selv de 12, men de sidste 9 skal vi have igennem kosten og de 9 essentielle aminosyrer indeholder hampefrøet.

Hamp er rigt på både omega 3 og 6 - i den helt perfekte 1:3 fordeling.

Hamp er rigt på fibre.

Hamp er rigt på vitaminer og minraler - bla. magnesium, jern, vitamin E, B1, B2, og endelig D vitamin - som ellers er meget svært at få igennem kosten.

Hamp fåes som frø, mel, olie og proteinpulver og har derfor stor anvendelighed. Og så skal det selvfølgelig også lige nævnes at det smager super godt! Det har en meget mild nøddeagtig smag.

Hampefrøene kan efterhånden købes i alle supermarkeder og er skønne at drysse på salater, på din morgenmad, på og i bagværk og så kan de bruge til at lave plantemælk af - lige præcis på samme måde, som du ville lave fx. mandelmælk på. Hampefrøene har bare den fordel at de ikke skal udblødes først og så behøver du ikke at si noget pulp fra. 
Hampemælk er faktisk min yndlings plantemælk - den er bare god i det hele. Kaffe, smoothies, you name it og i denne opskrift er hampemælken brugt i pandekagerne sammen med hampeprotein. Det giver en fiberrig og mættende pandekage med en dejlig nøddeagtig smag. 

De kan fyldes med lige det du ønsker, om det så skulle være sødt eller salt! 



HAMPE-BOGHVEDE PANDEKAGER:
10-12 pandekager

2 spsk. hampeproteinpulver
3 dl. boghvedemel
1 tsk. muskatnød - gerne frisk revet
1/2 tsk. salt
4 dl. hampemælk ( ris, mandel eller soyamælk kan også anvendes )
1 håndfuld frisk basilikum, fint hakket ( kan undlades )

3 dl. vand

Kokosolie til stegnig

FREMGANGSMÅDE:

Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål.
Tilsæt halvdelen af hampemælken og rør dejen grundigt sammen.
Tilsæt det sidte hampemælk og fint hakket basilikum og rør det sammen til en tyk dej.

Lad dejen hvile i ca. 45 min.

Tilsæt vandet lidt ad gangen til dejen og rør det sammen til dejen minder om fløde i konsistensen.

Varm en pande op til medium varme, tilsæt lidt kokosolie og hæld 1/2 dl. dej på panden.
Vip panden lidt fra side til side så dej fordeler sig i et tyndt lag.
Steg pandekagen til den er helt fast på oversiden, vend den og sted den yderligere 30 sek.

Fortsæt til der ikke er mere dej.

SERVERING:

Smør en pandekage med cashewcreme og fyld den med grøntsager.
Jeg brugte fint snittet grønkål og rødkål og groft revet gulerod - brug hvad du har og hvad du lyster.

TIP: 

Overskyende pandekager kan opbevares i køleskabet, her holder de sig min. 5 dage.
Pandekagerne er også fryse egnede.



CASHEW SMØRREOST MED HAMPEFRØ OG URTER:
- ca. 3 dl

1/2  dl hampefrø
3 dl cashewnødder + vand til udblødning
2 fed hvidløg
1 tsk. tørret ramsløg
2 spsk. æblecidereddike
4 spsk. vand
2 tsk flagesalt

FREMGANGSMÅDE:

Stil cashewnødderne til udblødning i min 3-4 timer.
Hæld vandet fra og kasser det.

Kom alle ingredienser i en blender eller foodprocessor med en lille skål.
Blend det helt jævt og cremet - det tager et par minutter og det kan være nødvendigt at stoppe undervejs og skrabe kanterne ned.

Smag cremen til med salt og peber.
Kom cremen i en ren beholder med låg og opbevar den i køleskabet - her holder den sig min. 1 uge.

TIP:

Du kan tilsætte mere vand til blandingen hvis du ønsker en mere flydende konsistens eller hvis du vil bruge den som dressing istedet.


FOTO & STYLING: Maria - Vanløse Blues
OPSKRIFT: fra bogen `Hverdagsmad med hamp - det nye superfood´
GEAR & GREJ: Magi Mix foodprocessor
REGI: -

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,