Edamame frikadeller, græskar fritter & broccoli tabbouleh + en guide til den gode vegetar delle


Hvordan laver man gode velsmagende vegetarfrikadeller?
- Det vil jeg i dagens guide, give dig svar på.

Oven på "frikadellegate" og sidste uges grimme grønne frikadeller  følte jeg mig nærmest forpligtet til at vise, at frikadeller sagtens kan være både smukke, lækre og fantastisk velsmagende - helt uden kød.

Så værsgo - edamamefrikadeller med græskarfritter, miso dip og en knasende frisk broccoli tabbouleh med de sunde hampefrø, jeg skrev om igår.

At lave frikadeller uden kød er faktisk slet ikke svært.
Der er 2 vigtige ting at have fokus på: SMAG & KONSISTENS!

Plantebaserede frikadeller har ikke umamismag i sig selv, på samme måde som kød har - det skal du huske at tilføje. Ellers sidder du tilbage med en virkelig kedelig smagsoplevelse og du vil syntes at det dersens "vegetar mad" er nok ikke lige mig.

SMAG - umamismag kan helt enkelt tilføres din vegetariske frikadellefars på disse måder:

TOMATPURE - tilsæt et par spsk. tomatpure når du har stegt løgene og steg det med et par minutter.
Når tomatpuren varmes op forstærkes smagen og du får dermed meget mere umami smag.

GRØNTSAGSBOUILLON - kog dine linser eller bønner i grøntsagsbouillon og gem vandet til at justere konsistensen på farsen.

TAMARI ( glutenfri soya ) - tilfører en dyb og intens smag. Tilsæt blot et par spsk. til farsen og du får masser af smag!

SVAMPE - steg nogle svampe af og blend dem med i farsen. De giver en rigtig god smag, også selvom du ikke kan li svampe.

MISO - Gør dig selv den tjeneste at købe miso. Helst øko for at undgå GMO. Miso er fermenterede bønner og ris eller byg. Smagen er så intens, dyb og lækker og gør virkelig en kæmpe forskel i den vegetariske og veganske madlavning.

Derudover er det også uhyre vigtigt at bruge masser af krydderier - og her skal du bare bruge rigelige mængder af de krydderier du allerbedst kan li - men jeg kan varmt anbefale dig at anskaffe dig fx. røget paprika - bare en lille bitte smule drysset i, kan gøre den store forskel for smagen i dine vegetarfrikadeller.

KONSISTENS - det kan sammenlignes lidt en en god bolle dej. Når først du har bagt en hulens masse boller, så kender du efterhånden til den konsistens dejen skal have, uanset hvilke meltyper du bruger, for at opskriften bliver en succes. Sådan er det også lidt med konsistensen på vegetarisk frikadelle fars.

Farsen skal være klistret og fugtig og du skal kunne forme en frikadelle i dine hænder, uden den falder fra hinanden og uden at det hele klistre sig fuldstændig fast til fingrene.
Er farsen alt for klistret, så tilsætter du mere mel, fx. kikærtemel eller loppefrøskaller - det er gode glutenfrie bindemidler.

Er farsen derimod for tør og smuldrende så skal der noget mere vådt og bindende i - det kunne fx. være mere hørfrøæg, vand, peanutbutter eller anden nøddesmør. Tilsæt lidt ad gangen til konsistensen er der og farsen er sammenhængende og tilpas klistret.



EDAMAMME FRIKADELLER:
- 12 stk.

600 g edamamebønner, afbælgede fra frost - optøede

2 spsk. knuste hørfrø + 6 spsk. vand

1 lille løg, fint revet
2 fed hvidløg, fint revet
1 spsk. tahin
2 spsk. lys miso ( kan undlades, men giver umamismag og gør hele forskellen )
2 spsk. sorte sesamfrø
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. stødt ingefær
2 tsk. flagesalt

Kokosolie til stegning

FREMGANGSMÅDE:

Rør knuste hørfrø sammen med vand og lad det stå og trække 10 min.

Kom edamamebønnerne i foodprocessoren og giv dem et par gange med pulsknappen, så de kun lige bliver groft hakket.
Tag 1/3 fra i en seperat skål og stil til side.

Kom alle de øvrige ingredienser, undtagent hørfrøægget, i foodprocessoren og blend det til det hele er jævnt fordelt.
Kom indholdet fra foodprocessoren over i skålen sammen med de groft hakkede edamamebønner og rør det sammen med hørfrøægget.
Lad farsen stå og trække i 20 -30 min.

Form farsen til 12 frikadeller og steg dem 4-5 min på hverside i kokosolie på en middelvarm pande.
Bag frikadellerne færdige i ovnen sammen med hokkaido fritterne.

TIP:

Edamamefrikadellerne kan holde sig 4-5 dage i køleskabet og er desuden fryseegnet.



GRÆSKAR FRITTER:
- 2 personer

1 hokkaido græskar

1-2 spsk. olivenolie
2 tsk. flagesalt
1/2 tsk. stødt ingefær
1/2 tsk. stødt koriander

FREMGANGSMÅDE:

Tænd ovnen på 200 grader og kom bagepapir på en bageplade.

Vask græskaret grundigt, skær top og bund af, halver det og skrab kernerne ud med en ske.

Skær græskaret i ca. 2 cm tykke skiver.
Læg græskarfritterne på bageplande og vend dem med olivenolie, salt og krydderier.

Sæt planden i ovnen og bag fritterne i 10-15 min. De må endenlig ikke blive for bløde, så tjek dem efter 10 min og giv dem lidt mere hvis de stadig er for hårde.


MISO DIP:

Saften fra 1 lime
2 spsk. lys miso
2 spsk. tahin
1 tsk. dijonsennep
1 fed hvidløg, fint revet
1-2 tsk. kokossirup el. anden sødning

vand til at justerere konsistensen
Salt

FREMGANGSMÅDE:

Pisk alle ingredisenser sammen, tilsæt vandet lidt ad gangen og stop når du har den ønskede konsistens. Smag dressingen til med salt.


BROCCOLI-HAMP TABBOULEH
- 2 personer

1 broccoli, incl. stokken
1 stor håndfuld koriander ( kan erstattes af persille )
1 agurk
saften fra 1 lime
1 tsk. flage salt
1 dl. hampefrø ( kan erstattes af ristede sesamfrø )

FREMGANGSMÅDE:


Skær broccolien i grove stykker, kom dem i foodprocessoren sammen med koriander og hak det groft til konsistensen minder om ris.

Kom det i en skål sammen med limesaft og salt og lad det gerne trække 10 min.

Halver agurken på langs og skrab kernerne ud med en teske. Skær agurken i små tern og vend det sammen med broccolien.

Lige inden servering vendes hampefrøene i.

Server edamame frikadellerne sammen med græskarfritterne, broccoli-tabbouleh´en og miso dippen.


FOTO & STYLING: Maria - Vanløse Blues
OPSKRIFT: Maria - Vanløse Blues
GEAR & GREJ: Magi Mix foodprocessor
REGI:  Gense bestik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,