Rabarbersalat, strimlet asparges & ærtebøffer


I lørdags var jeg inde i Magasin og sige hej til Emma Martiny her stod hun og kokkererede og delte smagsprøver ud fra sin kogebog "Skønne salater & vidunderligt tilbehør".

Emmas blog har jeg fulgt længe, så det var så hyggeligt at møde hende rigtigt.
Jeg kom lidt sent derind og fordi vi stod og snakkede længe om vores kogebogsprojektet, noget vi helt sikkert kunne tale meget meget længe om. Men Emma skulle pakke sammen og fordi hun havde masser af mad tilbage, tilbød hun mig at få det med hjem, det siger man da ikke nej til vel?
Og med alle Emmas "rester" var det narturligvis oplagt at lave nogle af hendes skønne retter.

Der kom der dette festmåltid ud af ! Sommerlige salat med bagt rabarber, som jeg virklig er fan af, sprød salat med stimlede asparges og fennikel og vegetariske ærtebøffer.

Ærtebøfferne er lavet af noget fancy poppet amaranth, et køb fra helsekosten.
Amaranth er naturligt glutenfrit og har et højt indhold af protien, fibre og en masse vitaminer, mineraler og anitoxidanter, små sundhedsbomber er det! Men har du ikke lige poppet Amaranth på lager, kan man sagtes erstatte det med kogt quionoa, linser eller bønner. Og man kan selvfølgelig også bare servere kød eller fisk til salaterne. Men jeg syntes virkelig du skal prøve ærtebøfferne, de er luftige, bløde og samtidigt knasende i konsistensen.




Rabarbersalat med mandler og gedefeta:
- tilbehør til 2

150 g rabarber, renset vægt
2 spsk flydenden honning
150 g babyleafs
50 g gede feta, eller anden cremet ost
50 g mandler
1 lille rødløg

Olie-eddike vinaigrette:

2 spsk olivenolie
1 spsk æblecidereddike
1 tsk honning
Salt og peber

Tænd ovnen på 150 grader og kom bagepapir på en bageplade.
Kom mandlerne på bagepapiret og rist dem i 15 min eller til de er sprøde og dufter.mtah dem ud af ovenen og læg dem på en tallerken.

Skær rabarberstænglerne i 2 cm diagonale stykker. Kom dem på bagepladen med bagepapir og vend dem med honning. Sæt pladen tilbage i ovnen og bag rabarberen i 10 min. Rabarberen må stadig gerne have en lille smule bid.

Skyl og slyng salaten og rør alle ingredienserne til dressingen sammen.
Skær rødløget i tynde ringe, hak de ristede mandler og smuldr osten.

Lige inden servering vendes salaten med dressingen og den anrettes i et fad eller skål.
Fordel rabarber, rødløg, mandler og gedefeta ovenpå.




Strimlet aspargessalat med fennikel og dild:
- tilbehør til 2

1 bundt asparges
1 stor fennikel eller 2 små
Evt 1 spsk kapers

Dilddressing:

2 spsk olivenolie
2 spsk æblecidereddike
1 stor håndfuld dild
1 tsk dijonsennep
1 tsk honning
1 spsk fint hakkede kapers (kan undlades)

Salt og peber

Knæk den nederste trævlede nede af aspargesene og brug en tyndskræller til at stimle dem med . Det gøre ved at ligge dem fladt den på et skærebræt og stimle fra rod til spids.
Skær fenniklen i meget tynde skiver, gerne på en mandolinjern.

Hak dilden fint og rør alle ingredienserne til dressingen sammen. Bruger du kapers, er det ikke sikkert at der er brug for at til tilsætte mere salt, så husk at smage til inden du tilsætter mere salt.

Vend fennikel og asparges sammen med dilddressingen og anret det på et fad eller i en skål og drys evt. med kapers.


Ærtebøffer:
- 4 små bøffer

2,5 dl poppet amaranth ( kan erstattes af kogt quinoa )
2 spsk loppefrøskaller
2 æg
100 g ærter, fra frost
1 rødløg
3 spsk fint hakkede krydderurter fx, oregano, basilikum, koriander, dild eller persille
Salt og peber
Kokosolie eller smør til stegning

Hak rødløg og optø ærterne ved at komme dem i en skål og hælde kogende vand på. Lad det trække et par minutter og si vandet fra.
Rør poppet amaranth sammen med æg, optøede ærter, loppefrøskaller, krydderurter, rødløg, salt og
peber.

Form 8 små deller og steg dem 5-10 min på hver side i enten kokosolie eller smør på en middelvarm pande. Eller bag dem i en 150 grader varm oven i 30-40 min.

Server ærtedellere sammen med rabarbersalaten og den strimlede aspargessalat.
Salaterne kan også sagtens serveres sammen med kød eller fisk.


Foto & styling: Maria Engbjerg / Vanløse Blues
Opskrifter: Skønne salater & vidunderligt tilbehør af Emma Martiny
Regi: Casalinga / Line Rønnest / Rice / Broste



Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,